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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
02/01/2017 |
Actualizado : |
02/01/2017 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
CASTILLO, A.; MONTAÑEZ MASSA, A.; DOCAMPO, R.; RODRIGUEZ, P.; CABRERA, D.; ZOPPOLO, R. |
Afiliación : |
ALICIA MARIA CASTILLO SALLE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADRIANA MONTAÑEZ MASSA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Ciencias; ROBERTO DOCAMPO ROMERO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO ANDRES RODRIGUEZ BRUNO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS DANILO CABRERA BOLOGNA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO JOSE ZOPPOLO GOLDSCHMIDT, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Micorrización de portainjertos de manzano micropropagados. [Mycorrhization of micropropagated apple rootstocks.] |
Fecha de publicación : |
2016 |
Fuente / Imprenta : |
Cultivos Tropicales, 2016, v. 37, Supl. 1, p. 7-12. |
Serie : |
1819-4087 |
DOI : |
10.13140/RG.2.1.1451.4804 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
NÚMERO ESPECIAL. Este número de la revista está dedicado al X Congreso Internacional de Biotecnología Vegetal (BioVeg2015). Article history: Recibido: 15 de mayo de 2015;
Aceptado: 3 de diciembre de 2015 |
Contenido : |
RESUMEN
La micropropagación mediante cultivo in vitro de plantas permite la producción a gran escala de individuos genéticamente idénticos al material de partida. Las especies leñosas tienen dificultades en la etapa de aclimatación por la lentitud que presentan en el desarrollo de respuestas fisiológicas y morfológicas a los cambios de ambiente. El éxito final de la propagación in vitro depende de la capacidad de transferencia de las plantas desde el laboratorio a las condiciones de invernáculo. Una de las herramientas para contrarrestar las pérdidas durante la aclimatación, es la utilización de hongos micorrízicos arbusculares (HMA), que establecen asociaciones simbióticas mutualistas no específicas con el 90 % de las plantas vasculares. Los HMA, por su acción como agentes de biorregulación del crecimiento, biofertilizantes o biocontrol, han tenido especial atención en el manejo y propagación de las plantas frutícolas. En este trabajo se presentan los efectos de la inoculación con HMA en el inicio de la aclimatación. Para la micorrización se empleó un solo tipo de inóculo de HMA sobre dos portainjertos de manzano: un clon de M9 y otro de la serie Cornell-Geneva (RN29 y Geneva®41, respectivamente) en tres sustratos diferentes. Los plantines inoculados con micorrizas presentaron mayor expansión de sus hojas, mayor diámetro y mayor altura, respecto al control, mostrando diferencias significativas. La aclimatación se redujo de 60 a 40 días. La incorporación de este tipo de tecnología, podría generar beneficios orientados a un manejo sustentable de la producción de plantas con menor uso de agroquímicos.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.
ABSTRACT
Micropropagation through in vitro plant cultivation allows large-scale production of identical individuals genetically to the starting material. Woody species have difficulties in the acclimatization stage due to their slowness in the development of physiological response to environmental changes. The ultimate success of in vitro propagation depends on the capacity of plants to adapt in the moment of transfering from the laboratory to the greenhouse conditions. One of the tools to offset losses during acclimatization is the use of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), which sets mutualistic symbiotic associations unspecific with 90 % of vascular plants. AMF, because of their action as agents of growth bioregulation as bio-fertilizers or biocontrollers have received special attention in handling and propagation of fruit plants. In this work the effects of inoculation with AMF at the start of acclimatization are presented to mycorrhization. Inoculation with one type of AMF over two rootstocks of apple was done in a clone of M9 and one rootstock of the Cornell-Geneva series (RN29 and Geneva®41 respectively) set in three different substrates. Seedlings inoculated with AMF when compared to the control, presented further expansion of their leaves, bigger diameter and greater height, all significantly different. Acclimatization period was reduced from 60 to 40 days. The incorporation of this type of technologies could generate a more sustainable management of plant production with less use of agrochemicals. MenosRESUMEN
La micropropagación mediante cultivo in vitro de plantas permite la producción a gran escala de individuos genéticamente idénticos al material de partida. Las especies leñosas tienen dificultades en la etapa de aclimatación por la lentitud que presentan en el desarrollo de respuestas fisiológicas y morfológicas a los cambios de ambiente. El éxito final de la propagación in vitro depende de la capacidad de transferencia de las plantas desde el laboratorio a las condiciones de invernáculo. Una de las herramientas para contrarrestar las pérdidas durante la aclimatación, es la utilización de hongos micorrízicos arbusculares (HMA), que establecen asociaciones simbióticas mutualistas no específicas con el 90 % de las plantas vasculares. Los HMA, por su acción como agentes de biorregulación del crecimiento, biofertilizantes o biocontrol, han tenido especial atención en el manejo y propagación de las plantas frutícolas. En este trabajo se presentan los efectos de la inoculación con HMA en el inicio de la aclimatación. Para la micorrización se empleó un solo tipo de inóculo de HMA sobre dos portainjertos de manzano: un clon de M9 y otro de la serie Cornell-Geneva (RN29 y Geneva®41, respectivamente) en tres sustratos diferentes. Los plantines inoculados con micorrizas presentaron mayor expansión de sus hojas, mayor diámetro y mayor altura, respecto al control, mostrando diferencias significativas. La aclimatación se redujo de 60 a 40 días. La incorporación de este tipo de tec... Presentar Todo |
Palabras claves : |
ADAPTATION; APPLE; VEGETATIVE PROPAGATION. |
Thesagro : |
ADAPTACION; FRUTALES; MANZANO; PROPAGACION VEGETATIVA; SIMBIOSIS. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://scielo.sld.cu/pdf/ctr/v37s1/ctr01s116.pdf
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Marc : |
LEADER 04329naa a2200313 a 4500 001 1056408 005 2017-01-02 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.13140/RG.2.1.1451.4804$2DOI 100 1 $aCASTILLO, A. 245 $aMicorrización de portainjertos de manzano micropropagados. [Mycorrhization of micropropagated apple rootstocks.]$h[electronic resource] 260 $c2016 490 $a1819-4087 500 $aNÚMERO ESPECIAL. Este número de la revista está dedicado al X Congreso Internacional de Biotecnología Vegetal (BioVeg2015). Article history: Recibido: 15 de mayo de 2015; Aceptado: 3 de diciembre de 2015 520 $aRESUMEN La micropropagación mediante cultivo in vitro de plantas permite la producción a gran escala de individuos genéticamente idénticos al material de partida. Las especies leñosas tienen dificultades en la etapa de aclimatación por la lentitud que presentan en el desarrollo de respuestas fisiológicas y morfológicas a los cambios de ambiente. El éxito final de la propagación in vitro depende de la capacidad de transferencia de las plantas desde el laboratorio a las condiciones de invernáculo. Una de las herramientas para contrarrestar las pérdidas durante la aclimatación, es la utilización de hongos micorrízicos arbusculares (HMA), que establecen asociaciones simbióticas mutualistas no específicas con el 90 % de las plantas vasculares. Los HMA, por su acción como agentes de biorregulación del crecimiento, biofertilizantes o biocontrol, han tenido especial atención en el manejo y propagación de las plantas frutícolas. En este trabajo se presentan los efectos de la inoculación con HMA en el inicio de la aclimatación. Para la micorrización se empleó un solo tipo de inóculo de HMA sobre dos portainjertos de manzano: un clon de M9 y otro de la serie Cornell-Geneva (RN29 y Geneva®41, respectivamente) en tres sustratos diferentes. Los plantines inoculados con micorrizas presentaron mayor expansión de sus hojas, mayor diámetro y mayor altura, respecto al control, mostrando diferencias significativas. La aclimatación se redujo de 60 a 40 días. La incorporación de este tipo de tecnología, podría generar beneficios orientados a un manejo sustentable de la producción de plantas con menor uso de agroquímicos. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-. ABSTRACT Micropropagation through in vitro plant cultivation allows large-scale production of identical individuals genetically to the starting material. Woody species have difficulties in the acclimatization stage due to their slowness in the development of physiological response to environmental changes. The ultimate success of in vitro propagation depends on the capacity of plants to adapt in the moment of transfering from the laboratory to the greenhouse conditions. One of the tools to offset losses during acclimatization is the use of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), which sets mutualistic symbiotic associations unspecific with 90 % of vascular plants. AMF, because of their action as agents of growth bioregulation as bio-fertilizers or biocontrollers have received special attention in handling and propagation of fruit plants. In this work the effects of inoculation with AMF at the start of acclimatization are presented to mycorrhization. Inoculation with one type of AMF over two rootstocks of apple was done in a clone of M9 and one rootstock of the Cornell-Geneva series (RN29 and Geneva®41 respectively) set in three different substrates. Seedlings inoculated with AMF when compared to the control, presented further expansion of their leaves, bigger diameter and greater height, all significantly different. Acclimatization period was reduced from 60 to 40 days. The incorporation of this type of technologies could generate a more sustainable management of plant production with less use of agrochemicals. 650 $aADAPTACION 650 $aFRUTALES 650 $aMANZANO 650 $aPROPAGACION VEGETATIVA 650 $aSIMBIOSIS 653 $aADAPTATION 653 $aAPPLE 653 $aVEGETATIVE PROPAGATION 700 1 $aMONTAÑEZ MASSA, A. 700 1 $aDOCAMPO, R. 700 1 $aRODRIGUEZ, P. 700 1 $aCABRERA, D. 700 1 $aZOPPOLO, R. 773 $tCultivos Tropicales, 2016$gv. 37, Supl. 1, p. 7-12.
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
19/03/2021 |
Actualizado : |
19/03/2021 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
FRANZON, R. C.; CARPENEDO, S.; DINI, M.; RASEIRA, M. DO C. B. |
Afiliación : |
RODRIGO C. FRANZON, Embrapa Temperate Agriculture, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; SILVIA CARPENEDO, Embrapa Temperate Agriculture, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; MAXIMILIANO ANTONIO DINI VIÑOLY, Federal University of Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; MARIA DO C.B. RASEIRA, Embrapa Temperate Agriculture, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil. |
Título : |
Pitanga - Eugenia uniflora L. |
Fecha de publicación : |
2018 |
Fuente / Imprenta : |
In: RODRIGUES, S.; SILVA, E. de O.; BRITO, E. S. de. (Ed.). Exotic fruits: reference guide. London: Elsevier: Academic Press, 2018. p. 333-338. Doi: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803138-4.00044-7 |
DOI : |
10.1016/B978-0-12-803138-4.00044-7 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Chapter book history: Available online 2 February 2018. |
Contenido : |
ABSTRACT.
The pitanga (Eugenia uniflora L.) belongs to Myrtaceae family, and it is native to an area extended from central Brazil through to the north of Argentina. The common name, pitanga, is from the Tupy indigenous language, "pi'tãg", meaning red, in reference to the fruit color. The pitanga has the appearance of a small pumpkin, is a green color when immature and, when ripened, may have orange, red to dark purple color. This species is well known by the Brazilian population, and has long been used in folk medicine for different purposes. The chemical fruit composition is highly variable, with an average of 77% pulp and 23% seed, and is rich in calcium, phosphorus, anthocyanin and flavonoids, carotenoids, phenolic compounds, anthocyanin, and vitamin C. The potential uses of pitanga abound. In addition to the fresh market, fruits can be used for industrialization as frozen pulp, juices, nectars, icecream, and jellies. In addition to the processing possibilities, therapeutic properties of the pitanga leaves are known. However, despite all the knowledge on possible uses of fruits, leaves, and wood of this species, its use is still very limited, leaving the commercial exploitation of its fruits restricted to northeast of Brazil, where they are used for pulp and juice production. With regard to the leaves, the essential oil is used in the manufacture of cosmetics. More recently, in southern Brazil, the pitanga has been used in very small amounts for the manufacture of nectars by some small business, and are generally sold only in the local market, mainly at fairs and exhibitions.
Copyright © 2018 Elsevier Inc. All rights reserved. MenosABSTRACT.
The pitanga (Eugenia uniflora L.) belongs to Myrtaceae family, and it is native to an area extended from central Brazil through to the north of Argentina. The common name, pitanga, is from the Tupy indigenous language, "pi'tãg", meaning red, in reference to the fruit color. The pitanga has the appearance of a small pumpkin, is a green color when immature and, when ripened, may have orange, red to dark purple color. This species is well known by the Brazilian population, and has long been used in folk medicine for different purposes. The chemical fruit composition is highly variable, with an average of 77% pulp and 23% seed, and is rich in calcium, phosphorus, anthocyanin and flavonoids, carotenoids, phenolic compounds, anthocyanin, and vitamin C. The potential uses of pitanga abound. In addition to the fresh market, fruits can be used for industrialization as frozen pulp, juices, nectars, icecream, and jellies. In addition to the processing possibilities, therapeutic properties of the pitanga leaves are known. However, despite all the knowledge on possible uses of fruits, leaves, and wood of this species, its use is still very limited, leaving the commercial exploitation of its fruits restricted to northeast of Brazil, where they are used for pulp and juice production. With regard to the leaves, the essential oil is used in the manufacture of cosmetics. More recently, in southern Brazil, the pitanga has been used in very small amounts for the manufacture of nectars... Presentar Todo |
Palabras claves : |
NATIVE FRUITS; Phytochemicals. |
Thesagro : |
EUGENIA UNIFLORA; FRUTOS NATIVOS; MYRTACEAE; PITANGA. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02530naa a2200253 a 4500 001 1061848 005 2021-03-19 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/B978-0-12-803138-4.00044-7$2DOI 100 1 $aFRANZON, R. C. 245 $aPitanga - Eugenia uniflora L.$h[electronic resource] 260 $c2018 500 $aChapter book history: Available online 2 February 2018. 520 $aABSTRACT. The pitanga (Eugenia uniflora L.) belongs to Myrtaceae family, and it is native to an area extended from central Brazil through to the north of Argentina. The common name, pitanga, is from the Tupy indigenous language, "pi'tãg", meaning red, in reference to the fruit color. The pitanga has the appearance of a small pumpkin, is a green color when immature and, when ripened, may have orange, red to dark purple color. This species is well known by the Brazilian population, and has long been used in folk medicine for different purposes. The chemical fruit composition is highly variable, with an average of 77% pulp and 23% seed, and is rich in calcium, phosphorus, anthocyanin and flavonoids, carotenoids, phenolic compounds, anthocyanin, and vitamin C. The potential uses of pitanga abound. In addition to the fresh market, fruits can be used for industrialization as frozen pulp, juices, nectars, icecream, and jellies. In addition to the processing possibilities, therapeutic properties of the pitanga leaves are known. However, despite all the knowledge on possible uses of fruits, leaves, and wood of this species, its use is still very limited, leaving the commercial exploitation of its fruits restricted to northeast of Brazil, where they are used for pulp and juice production. With regard to the leaves, the essential oil is used in the manufacture of cosmetics. More recently, in southern Brazil, the pitanga has been used in very small amounts for the manufacture of nectars by some small business, and are generally sold only in the local market, mainly at fairs and exhibitions. Copyright © 2018 Elsevier Inc. All rights reserved. 650 $aEUGENIA UNIFLORA 650 $aFRUTOS NATIVOS 650 $aMYRTACEAE 650 $aPITANGA 653 $aNATIVE FRUITS 653 $aPhytochemicals 700 1 $aCARPENEDO, S. 700 1 $aDINI, M. 700 1 $aRASEIRA, M. DO C. B. 773 $tIn: RODRIGUES, S.; SILVA, E. de O.; BRITO, E. S. de. (Ed.). Exotic fruits: reference guide. London: Elsevier: Academic Press, 2018. p. 333-338. Doi: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803138-4.00044-7
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